Assistencial Lar Maria de Nazaré – Rua Bento Romero 235 – Bairro Sto Antônio (Próximo Toca Raposa >> Se Google Maps
2) –CEP 315 45-250 – Pampulha – Belo Horizonte – MG. Tel: 55-31-3496 7337

IMG_1561Lazaré Gruppbild 2
IMG_2802

IMG_1557

Dna. Eva Maria och hennes man Sr. Vivaldo, kände medlidande när de såg övergivna barn och ungdomar

Dna. Eva Maria och hennes man Sr. Vivaldo, kände medlidande när de såg övergivna barn och ungdomar lida och bli utsatta för olika övergrepp och tog under mer än 28 års tid hand om ca 380 barn och ungdomar i sitt hem, många hänvisades till andra hem.

59 st stannade permanent som deras barn. Idag är de flesta adopterade av paret och lever som en stor familj, där basen är en känsla av samhörighet, med kärleken i centrum, som beskyddar, stödjer, uppfostrar och skapar en bättre framtid för dem. De var barn som inte hade några framtidsutsikter, utan hem, utan utsikter att från någon få det beskydd som varje människa har rätt till.

År 2003 fick Lar Nazaré tillgång till en liten tomt utanför Belo Horizonte. Den var till större delen en gåva för att hjälpa hemmet till självförsörjning och friluftsliv. Under veckosluten åker vanligtvis de mindre barnen dit. På denna jordlott har de hönor och planterar majs, bönor, sockerrör, pumpor, manioka etc. Där finns fruktträd av olika slag. En framtidsplan är att skaffa ett par mjölkkor, men för närvarande prioriteras andra saker.

År 2004 flyttade Lar Nazaré till ett hus i stadsdelen Pampulha i Belo Horizonte. Denna lokal är större än den gamla, det finns en liten uteplats, 3 toaletter, 2 badrum. Alla flickor sover tillsammans i ett rum och alla pojker i ett annat, det finns två små rum, ett mycket stort allrum som används till rekreation och som matsal, ett bra kök med en toalett, grovkök och tvättstuga.

Huset har två våningar som inte är färdigbyggda. På andra våningen ligger arbetsrummet med symaskinerna där fönstren ännu saknar glasrutor. Detta arbetsrum ingår i sjävförsörjningen. Alla produkter som tillverkas säljs på en permanent basar, (se punkt 5 nedan) och därför, även under dessa villkor, arbetar några ungdomar där på sin fritid.

BRÅDSKANDE BEHOV! Hjälp till att köpa glas till fönster, renovera golven, badrum och toalett!

035

IMG_1642IMG_2809
DEN SOM VILL GÖRA EN SÄRSKILD DONATION TILL FÖNSTERGLAS KAN TALA DIREKT MED EVA MARIA, TEL. 0055-31-349 6733, ELLER TALA MED OSS SÅ KAN VI FÖRMEDLA KONTAKTEN.

Avslutat projekt
: I samarbete med Olof Palmes Minnesfond.

LEENDE UTAN KARIESLAR NAZARÉ

Start: Oktober 2005
Avslutat: April 2006.
Projektet bestod av utbildning i munhygien, kariesprofylax och tandbehandling av barn under 18 år från Lar Maria de Nazaré. Barnen behandlades på centrat Manoel Felipe Santiago i Belo Horizonte under ledning av Dr.Joaquim Resende.

Fraternidade-Sverige
finansierade drivmedel till transporten av barnen till mottagningen, eftersom den ligger i Belo Horizonte (Lar Nazaré låg vid denna tid i staden Contagem). Vi har också finansierat inköp av 400 kit med tandborstar, tandkräm och tandtråd.

Olof Palmes Minnesfond finansierade köp av all tandläkarmaterial som användes i projektet och besök hos specialisttandläkare.  Mer än 200 barn behandlades.

Fraternidade-Sverige hjälper Lar Nazaré på olika sätt:

1. TANDVÅRDLAR NAZARÉ

För att ge kontinuitet åt projektet Leende utan karies(ovan) hålls fortfarande föredrag i munhygien och förebyggande av karies. Alla barn och ungdomar vid Lar Maria de Nazaré, behandlas på tandläkarkliniken vid centret Manoel Felipe Santiago, under ledning av Dr. Joaquim Resende.

Numera behandlas även de fysiskt och psykiskt handikappade barnen på Lar Maria de Nazaré vid denna klinik. De behandlades tidigare av en privat specialisttandläkare.

2. UTBILDNING

 Fraternidade finanserar:
Sedan år 2005 50% av månadsavgiften på universitetet Newton Paiva för tre ungdomar, som arbetar på dagen och betalar resten av månadsavgiften.

De studenter som får denna förmån är:   Saulo Lourenço och Betania Lourenço som studerar på Juridiska Fakulteten och Israel Williano, som läser på Företagsekonomiska Institutionen. Projektet har haft stor framgång, dessa ungdomar har utmärkt sig och anses som några av de bästa eleverna i sina grupper!

Vi har glädjen att meddela att Tolvskillingshjälpen under åren 2008 och 2009 hjälper till att betala månadsavgiften på universitetet för Israel Williano.

Saul, Betania och Israel nedan

Saulo

Saulo

Betãnia

Betãnia

Israel

Israel

 

 

 

 

 

 

 

 

Avslutade kurser:

2005
1. Intesivkurs i oljemålning till Felipe José da Silva i São Paulo. Läs mera om Felipe.
2. Intesivkurs i fysik till Claudomiro Luis da Silva.
3. Kurs i informationsteknik till Claudomiro Luis da Silva och Felipe José da Silva.
2006
1. Ettårskurs i mekanik till studenterna Vemersson Oliveira Quintino och Lucas Gustavo Lourenço.
2. Simkurs till 13 barn från hemmet.
2007
1. IT-kurs Raissa och Cristiano
 2008
 1. IT-kurs Sarah Luiza och Lorraine Stéfane

3. TRANSPORTER
Med pengar från Fernando Cotrims minnesfond, ett bidrag från Fraternidades välgörenhetsmiddag i november år 2003 (se foton från middagen) och ytterligare en stor summa pengar från föreningen Amigos do Kuwait, köptes en begagnad Folkvagnsbuss till hemmet. Denna användes till transport av barnen vid de dagliga aktiviteterna (skola, läkarbesök och fritidsaktiviteter) framtill år 2007 då den ersattes av ett nyare fordon, skänkt av en lokal organisation.

4. ARBETSRUM FÖR SJÄLVFÖRSÖRJNING
För att komma igång med detta projekt har Fraternidade finansierat inköp av en symaskin, en stickmaskin och en skärmaskin, alla professionella. Tre ungdomar från hemmet har gått kurs för att lära sig sköta maskinerna.

5. DIVERSE FINANSIERINGAR

Sporadisk betalning för vatten och el, arbeten med VA, artesisk brunn, muren och annat av akut karaktär.Under 3 år (2003 till 2006) finansierade Fraternidade hyra, vatten och el i huset där de äldre flickorna bor. I december 2006 skänkte vi 80 kilo kläder till hemmet.

barraco

Baracken som Fraternidade betalade insatsen till.

Fraternidade hjälpte också till att köpa (betalade insatsen) en barack år 2007 där en permanent basar hålls öppen för att hjälpa till att göra LarMaria de Nazaré mera självförsörjande. År 2007, under månaderna mars till oktober, betalade vi bröd till frukost och mellanmål. Nu när ugnen är klar bakar de brödet själva. I december år 2007 överlämnade vi 150 kilo kläder. Bensin till transport av de handikappade barnen till tandläkaren under 2008. Ca 200 kg med kläder, klockor, ryggsäckar, smycken etc. under 2008.

År 2007 började barnen på ett daghem i Järfälla – Stockholm, Fäbodens förskola, Fäbodvägen 2, 175 45 Järfälla, ett fantastiskt projekt för att hjälpa dessa barn på andra sidan jordklotet vid Lar Maria de Nazaré. Barnen på daghemmet kom tillsammans på idén att samla ihop stenar och måla dem för att sedan sälja dem till sina föräldrar.Vi vill tacka Peter Sjöström, Dave Woods och Georgia Sbrana som hjälpt oss frakta kläderna som överlämnades till Lar Nazaré

Barn och föräldrar vid Plommonets, Solens och Orgona förskola, som alla tillhör företaget Wåga & Wilja ställde också upp och hjälpte till. På detta sätt kunde de hjälpa till att betala för uppförandet av en spis och ugn till barnen på Lar Maria de Nazaré. Tack vare daghemsbarnens insamling och ett bidrag från Rotary Club i Belo Horizonte, kunde en ugn, en vedspis och ett tak över ugnen konstrueras.

Denna konstruktion har mycket stor betydelse för Hemmets ekonomi. Nu kan de baka sitt eget bröd och all mat till Hemmet lagas på vedspisen och på så sätt sparar man in på gas till köket. Taket var också helt nödvändigt att bygga på grund av de häftiga regnen i området.

Vi vill tacka alla barnen och personalen på daghemmen för deras initiativ att ge litet grand till dem som inte har något!

IMG_2797

Elaine (Fraternidades sekreterare), D. Eva och medlemmar av Rotary Club framför ugnen.

IMG_2786

Tegeltak som skall skydda ugnen.

IMG_2826

D. Eva bakar bröd åt barnen!